23 June 2024

Waar we nog meer druk mee zijn....

Zaans Alfabet

Zaans Alfabet: letters in het wild!

 
alfabet.indd Klik om het hele alfabet te zien
Het Zaans Alfabet is een project van onze Marjolein. Het is begonnen als een zelf opgelegde foto-opdracht: maak iedere dag buiten een foto van een alledaags voorwerp, waarin een letter te herkennen is. Er waren drie beperkende factoren: de foto’s moesten op volgorde van het alfabet gemaakt worden, ze moesten binnen de Zaanstreek genomen worden en het hele fotografieproces mocht niet langer duren dan een maand. Een behoorlijke uitdaging dus.
 
alfabet.indd

de Q

Het uiteindelijke resultaat is een prachtige poster met alle letters (ca. 85 cm hoog). Na publicatie in de regionale media bleek dat het voor velen een aansprekend project is; het leverde een stroom aan leuke reacties op. Ook zijn er heel wat posters verkocht, opvallend vaak om cadeau te doen aan bekenden (voormalige Zaankanters) in het buitenland.De poster is nog steeds te koop bij de drukkerij voor € 7,50. Het is ook mogelijk te bestellen door onderstaande button aan te klikken. Eventuele verzendkosten komen er dan nog bij.

bestellen

Vervolg

Het Zaans Alfabet leent zich heel goed voor gebruik in de klas op basisscholen. Wij hebben een reader gemaakt waarin de kaders van een dergelijk lesproject worden geschetst. Er wordt dieper ingegaan op de geschiedenis van het schrift en lettertypes. Verder kunnen de leerlingen aan de slag met het uitvergroot tekenen van een letter en uiteindelijk ook met het maken van een foto op de wijze van het Zaans Alfabet.
 
Allemaal bijzonder interessant en leerzaam maar ook gewoon leuk om te doen. Meer informatie is bij de drukkerij te krijgen.

alfabet.indd

de U
alfabet.indd

de W