23 July 2024

Aangenaam kennis te maken ....

Historie

Historie

heijnis_historie_6De oudste oorsprong van het bedrijf ligt in 1821, wanneer Jan Heijnis Tsz. (Teuniszoon) boekhandel Heijnis opricht. Al na anderhalf jaar schaft hij lettermateriaal en een handpers aan om als drukker aan de gang te gaan. Na zijn overlijden in 1879 komt het bedrijf in handen van zijn twee ongetrouwde dochters, die zich voornamelijk bezighouden met de boekhandel. De drukkerij annex uitgeverij lieten zij over aan de meesterknecht Klaas Woudt (1857-1923), die de zaak tenslotte overnam, inclusief boekhandel.
 
Het bedrijf bleef gedurende drie generaties in handen van de familie Woudt. Klaas Woudt, de derde generatie, droeg het bedrijf in 1976 over aan Ab van Heek en Ben Heesen, tot dat moment werknemers bij Drukkerij Heijnis. In 1983 werd de drukkerij samengevoegd met het eveneens Zaandijkse bedrijf Schipper Drukwerk; vanaf dat moment is Heijnis & Schipper Drukkerij de naam.
 
De huidige eigenaren zijn Maurice en Marjolein Lensink, die het bedrijf in 1996 kochten. Na deze overname is er flink geïnvesteerd in het pand en de apparatuur, zodat gewerkt wordt volgens de laatste stand van de techniek. Het is opmerkelijk dat al zo’n 190 jaar op dezelfde plaats drukwerk gemaakt wordt door hetzelfde bedrijf. Heijnis & Schipper is de oudste drukkerij in de regio Zaanstreek. Download meer historie.
 
Onderstaande video werd gemaakt voor de literaire salon, die op 3 februari 2019 in het Zaantheater werd gehouden. Het onderwerp van de voorstelling was de clandestiene uitgave van het tijdschrift Zaans Groen in de jaren 1944-1945. De video toont beelden van ons bedrijf vroeger en nu en is gemaakt door Harrie Janssen van It Happened One Night Theaterproducties.