23 July 2024

* App's: Absoluut Prachtige Producten

Letterpress

p3-detail

LETTERPRESS:
hoogdruk in een nieuw jasje

Heijnis & Schipper maakt tegenwoordig ook weer drukwerk in hoogdruk, ook wel aangeduid met letterpress. Het is een techniek waarbij met een cliché (een hard stempel) het beeld als het ware in het papier gedrukt wordt.

Het unieke van letterpress is dat de bedrukking voelbaar is. Het ligt iets verdiept in het papier. Dit geeft een stijlvolle en ambachtelijke uitstraling, die met weinig andere technieken bereikbaar is.
 

inpetto-2

 
Overigens was letterpress tot begin jaren 70 van de vorige eeuw de meest gangbare druktechniek voor alle drukwerk. In die tijd was het echter juist de kunst om de afdruk zo min mogelijk voelbaar te hebben. In veel oudere boeken is dit nog wel te zien: de pagina’s zijn nagenoeg vlak. De gangbare Nederlandse benamingen voor letterpress zijn boekdruk en hoogdruk.

Zoals gezegd, boekdruk beleeft een revival als letterpress en wij hebben een machine (uit 1965) die nog prima in staat is mooi werk te leveren. De techniek is bij uitstek geschikt voor een onderscheidend visitekaartje, een bijzondere uitnodiging, geboortekaarten, huwelijkskaarten en jubileumkaarten. inpetto-1
inpetto-3 Omdat letterpress vaak wordt uitgevoerd op materiaal van 1 à 2 mm dik, laat het zich ook uitstekend combineren met kleur-op-snee (gekleurde zijkanten). Ook is het mogelijk te kiezen voor materiaal dat uit twee verschillende lagen karton bestaat, zodat voor- en achterzijde verschillend zijn.