23 July 2024

* App's: Absoluut Prachtige Producten

Het hout

Het literaire handschrift van Jeroen Brouwers

 
Tegen het einde van 2014 werden wij benaderd door Uitgeverij Atlas Contact met de vraag of wij een facsimile zouden kunnen maken van een deel uit een origineel manuscript van de roman Het hout van Jeroen Brouwers. Men wilde graag een afdruk die zoveel als mogelijk leek op het origineel, ook qua papiersoort. De uitgeverij wilde deze bij wijze van Nieuwjaarsgroet rondsturen aan relaties.
 
Omdat de schrijver zijn teksten geregeld op de binnenkant van een opengescheurde broodjeszak pleegt te schrijven, kwam men bij ons terecht. Broodzakkenpapier is namelijk een speciale papiersoort die voor deze uitgave ongeschikt is.

 
Er moest dus een alternatief gezocht worden dat het origineel benaderde. En papierkennis is één van de speerpunten van Heijnis & Schipper.

Rechts zie je het originele handschrift. Het is een volgeschreven broodjeszak, schots en scheef gevouwen en met onregelmatige randen. Het is goed gelukt om een facsimile te maken, inclusief het (handmatig) scheef vouwen. het-hout1
Echter, omdat er gaandeweg de productie nog wat zaken veranderden van de kant van de uitgeverij, bleef er onvoldoende tijd over om de facsimile te voorzien van rommelige randen. Dat het resultaat desondanks geslaagd was, blijkt uit de vele complimenten die de uitgeverij ten deel vielen. Ook is er in verschillende kranten over geschreven (zie rood kader).

boek hout kleinjeroen brouwers hout3